Saltharsfjärdens fisk & rökeri















På Saltaharsfjärdens södra udde har Anders Bergman byggt upp bostadshus, fiskebod och rökeri. Han började med fisket på heltid redan vid 15 årsålder då hans far gick bort.

Idag är det Anders med fru Karin och deras äldsta son Dennis som tillsammans driver familjeföretaget. Dennis blir femte generationen fiskare i familjen Bergman. 



Historia

Nisse berättar:


Man kan spåra fisket från familjen Bergman redan från mitten av 1800-talet då man utgick från Rån i  Hamrångrefjärden. På den tiden tog man boskapen ut på ön Dödmanskär och bodde under sommarmånaderna för att fiska.


Fisken seglades till Gävle och såldes på fisktorget.


Mickelsmässdagen i slutet på september var avslutningen för säsongens fiske och man flyttade hem till fastlandet igen.


1905 införskaffades den första motorbåten av Olov Bergman.

Och tätt följt av Alfred Bergman, Olovs son.


1922 kom familjen Bergman till Salthars. Det var Gunnar Bergman som köpte en fastighet där.


Fisken såldes till Gävle Fisk som till en början skeppades med tåg. I byarna runt omkring såldes fisken med cykel som transportmedel.


Gunnar fick två söner som fortsatte med fisket, Kalle och Alvar.

På somrarna  fiskades det för fullt och på vintrarna isfiskades det medan man lagade nät och andra redskap.


På 1950-talet köpte Alvar sin första trålare, 34 fot lång från Karlskrona. Vid den punkten var Hans Bergman, Alvars äldste son, 5  år gammal och med vid båtköpet. Hans fick två syskon, Gunnar och Anders. De tre fiskade på ett eller annat sätt tillsammans ända till slutet av 80-talet.

 

Hans minns:


Bästa och roligaste tiden var helt klart på 80-talet. Då åkte vi ner till Trosa och Oxelesund och fiskade strömming. Vi kunde få upp till 15 ton i veckan.


Lars-Gunnar och Anders körde på ett tag tillsammans som Bergmans fisk. Här hände också något med fisket. Folk köpte mindre och mindre hel fisk. Förr i tiden kunde man sälja upp mot hudra kilo hel strömming i veckan. Idag säljer vi max 10 kilo i veckan. Nu ville folket ha mer fileer och färdiga produkter, vilket gjorde att man fick börja förädla fisken mer.


Anders minns:


1983 rökte jag den första pepparlaxen.

Vi började med laxfällorna i mitten av 70-talet som var revolutionerande för sin tid, först i regionen! Toppnoteringen var 1977 med 11 ton lax på en dag.


I slutet av 80-talet börjades bygget av mitt rökhus.


I början av 90-talet påbörjades bygget av sjöboden och jag köpte in  strömmingsfilemaskinen.






Idag 85 år senare bor Dennis i Nisses gamla barndomshem på Saltahars som Nisses pappa byggde 1930.

Vårt sortiment

Från fiskeboden


  • Lax
  • Strömming
  • Abborre 
  • Sik 


Från rökeriet

  • Pepparlax
  • Varmröktlax
  • Najadrökt lax
  • Kallrökt lax
  • Laxburgare
  • Laxfenor
  • Böckling
  • Sotare
  • Rökta strömmingsflundror
  • Rökt sik


Karins bod


  • Gravad lax
  • Citrongravad lax
  • Stekt strömming
  • Strömmingsinläggningar
  • Smörgåstårta
  • Laxrullar
  • Sillinläggningar
  • Såser